Ventilatiesysteem
Ventilatie is het vervangen van de vervuilde lucht in een ruimte door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op een natuurlijke of mechanische manier gebeuren. De noodzakelijke hoeveelheid te verversen lucht (het debiet) hangt af van de productie van vocht, koolstofdioxide (CO2), de aard van de verontreiniging en van het aantal mensen dat in de ruimten verblijft. Voor scholen, kantoren, ziekenhuizen en woningen gelden daarom verschillende normen. In België is sinds het EPB-decreet de ventilatie aan normen onderworpen.
Ga snel naar:
Ventilatiesysteem type A
Ventilatiesysteem type B
Ventilatiesysteem type C
Ventilatiesysteem type D
Soorten woning ventilatie
Voor het ventileren van een woning maken we een onderscheid tussen vier verschillende vormen van ventilatie: type A, B, C en D. Een kort overzicht van deze ventilatiesystemen:
Type A: natuurlijke ventilatie
Bij deze vorm van ventileren verlopen zowel de toevoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht zonder ventilatoren. De aan- en afvoer worden bepaald door:
-
- Temperatuurverschillen tussen woningruimtes en buitenlucht: de natuurlijke warmtecirculatie werkt in de winter aanzienlijk beter dan in de zomer, waardoor ramen in de winter veel minder ver openstaan dan in de zomer.
- Drukverschillen tussen woningruimtes en buiten: als er wind op het raam of rooster staat zal de ventilatie sterk toenemen. Open deuren en ramen aan de lijzijde van het betreffende vertrek hebben een versterkend effect.
Natuurlijke ventilatie heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat de menging tussen aangevoerde en afgevoerde lucht bijna altijd goed is. Ook kan men luchtverontreiniging buiten het huis houden. Nadeel van het systeem is de beperkte controle die men heeft over de aan- en afvoer van lucht. Op warme zomerdagen werkt natuurlijke ventilatie niet voldoende, tijdens koude perioden werkt hij juist te goed en ontstaat er tocht. Ramen worden dan gesloten met als resultaat onvoldoende frisse lucht. Dit probleem is op te vangen door extra roosters te plaatsen. Daarmee is in elk jaargetijde een adequate ventilatieregeling mogelijk.
Type B: toevoer met ventilatoren
Bij systeem B wordt verse lucht met behulp van ventilatoren in de woning gepompt langs aanvoeropeningen in leefruimten, slaapkamers, burelen, etc… De vervuilde lucht wordt zo gedwongen om de woning via de afvoeropeningen in de vuile ruimten te verlaten. De afvoeropeningen monden uit in een kanaal, dat net zoals bij het type A boven de nok van het dak uitsteekt.
BELANGRIJK: systeem B wordt tegenwoordig niet meer toegepast, omdat het duurder is dan de andere systemen. Dit komt doordat systeem B twee kanalenstelsels nodig heeft.
Type C: afzuiging met ventilatoren
Een ventilatiesysteem van het type C zal de vervuilde lucht via afvoerroosters in o.a. toiletten, badkamers, douchecellen, bergingen en keukens uit de woning zuigen en afvoeren naar buiten. Zo ontstaat een onderdruk, waardoor verse lucht via raamroosters de woning binnenkomt. Intern in de woning wordt de lucht tussen de kamers getransporteerd via roosters in deuren, of via een opening onder de deuren. Meestal wordt een bedieningsschakelaar in de keuken geplaatst, waarbij men keuze heeft tussen laagstand, middenstand en hoogstand. De ventilatie staat nooit uit.
Type C vraaggestuurd: afzuiging met ventilatoren volgens behoefte
Dit systeem is identiek aan het systeem C. Alleen is de afvoerventilatie niet continu, maar automatisch geregeld volgens behoefte. Je kan kiezen om alleen te ventileren in de ruimte waar zich personen bevinden. Met ‘vraaggestuurde ventilatie’ gaat dat automatisch. Vraaggestuurde ventilatiesystemen besparen energie en voorkomen ophoping van schadelijke stoffen. Met het toenemen van het aantal personen in een ruimte neemt ook de CO2– concentratie en de luchtvochtigheid toe. Vraaggestuurde ventilatie functioneert op basis van sensoren die CO2-concentratie, luchtvochtigheid of beweging registreren.
Type D: balansventilatie
Ventilatie van het type D staat ook bekend als balansventilatie. Het systeem is gebaseerd op het creëren van een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Over het algemeen wordt op de zolderverdieping een zogenaamde ventilatiebox voorzien, die de afvoer van vervuilde lucht en de aanvoer van verse lucht voor zijn rekening neemt. In de ventilatiebox zijn aparte energiezuinige ventilatoren voor aanvoer en afvoer voorzien. Vervuilde lucht wordt verwijderd via afvoerroosters in de badkamer, douche, keuken en toilet. Simultaan levert de groep via een kanaal dat in verbinding staat met de buitenlucht verse lucht aan in de woonkamer, slaapkamers, …
Gebalanceerde ventilatie wordt vrijwel altijd met een WTW-toestel (warmteterugwinning) toegepast. Zo wordt tot 90% van de warmte van de vervuilde lucht teruggewonnen en weer in de woning gebracht.
Welk ventilatiesysteem is het meest geschikt voor mijn woning?
Dat hangt vooral van jouw situatie af. Gaat het om een nieuwbouw, renovatie met bouwvergunning of een kleine verbouwing? Wil je een decentraal systeem voor 1 ruimte (bv. de badkamer) of een centraal systeem voor meerdere ruimtes? Een erkende ventilatie-installateur bespreekt graag met jou je project en stelt dan het meest aangewezen ventilatiesysteem voor!
Gratis in contact komen met ventilatie-installateurs in je buurt? Simpel, vul het offerteformulier in en binnen enkele werkdagen nemen meerdere erkende experts contact op. Start je aanvraag hier!